Thank You

You are now registered for our Rouse Insights Newsletter

Snart finns det ett enhetspatent för EU!

Published on 17 Feb 2023 | 1 minute read

Efter många år av samtal och förberedelser kommer nu möjligheten att ansöka om ett gemensamt EU-patent. Vägen till brett skydd förenklas och möjligheterna är enorma. Samtidigt blir vikten av konkurrensbevakning allt tyngre. Hur påverkas ditt företag? Hur behöver du som patentinnehavare agera och hur bråttom är det?

Under första halvan av 2023 lanseras till sist EU:s nya system för patent. Med en enhetlig patentdomstol (UPC) kommer möjligheten att ansöka om ett europeiskt enhetspatent (UP) med täckning i en stor del av EU:s medlemsländer. Valet att ansöka om patent i enskilda länder finns kvar, men från och med i vår kommer patent även kunna beviljas på en bredare front i ett och samma steg.

I och med detta blir vägen till ett brett skydd betydligt smidigare, samtidigt som kostnaden för bred täckning reduceras. Från att ha behövt validera patentet i respektive land, kommer nu möjligheten att genom enhetspatent få patentet att gälla i alla anslutna länder direkt till priset av motsvarande fyra validerade länder. Det medför en ökad möjlighet för handel med patenterade produkter och tjänster, tillika utökade möjligheter på många andra håll när respekten för patent i Europa kommer öka.

Ett europeiskt enhetspatent innebär dock också att mängder av nya patent blir giltiga i Sverige och därmed blir också behovet att bevaka konkurrenter större. Intrångsanklagelser kan komma att öka och sårbara patent riskerar att ogiltigförklaras. Dessutom kommer den nya enhetliga patentdomstolen i sig säkerligen möta många utmaningar.

Hur ska man som företagare tänka runt kommande ansökningar och redan aktiva patent? Ska de förbli nationella, eller är det dags att lyfta dem till EU-nivå och öka täckningsgraden av sitt skydd? Och hur kommer just din verksamhet påverkas när flertalet nya patent blir giltiga på den nationella marknaden? Vilka möjligheter och utmaningar kommer?

 

Vill du lära dig mer?

Missa inte ROUSE och Valeas webbinarium om enhetspatentet och UPC den 14 mars! Ytterligare information om innehåll och anmälan hittar du via denna länk.

 

30% Complete
Rouse Editor
Editor
+44 20 7536 4100
Rouse Editor
Editor
+44 20 7536 4100